Spørgsmål fra Sara:

”Kære brevkasse, jeg skriver egentlig fordi jeg har et dilemma som jeres psykolog måske kunne hjælpe med eller guide i rette retning. Det er sådan at min mor er smertepatient og har være en del ret traumatiske oplevelser igennem forbundet med sygehus, læger og hendes sygdomme. Det har sat sig til angst, frygt, ensomhed. Hvilket så igen gør hendes smerter og sygdom endnu værre og tungere at danse med.

Kan I anbefale nogen som arbejder med området? Altså hjælper smertepatienter med at håndtere angst og frygt? Måske nogen hun kan følge online eller have samtaler med online. I disse tider har hun også svært med at se nogen pga corona.

Besvarelse fra Erla Heinesen Højsted
Autoriseret psykolog Cand. Psych

Besvarelse:

Kære Sara,

Du skriver til os da du ønsker at hjælpe din mor, som er langvarig smertepatient og har en del traumatiske oplevelser som følge og nu oplever både angst, frygt og ensomhed. Du ser, at det er med til at forværre hendes situation og du er i vildrede om, hvor hun evt. kan få noget hjælp. 

Det er meget almindeligt og naturligt at man som følge af et liv med smerter, sygdom og indlæggelser oplever bekymringer, angst, frygt og ensomhed. Smerterne både fylder meget og begrænser en i at leve livet som man gerne vil. 

Det bliver som du beskriver ofte til, at man udover sygdom og smerte, oplever et yderligere problem af psykisk karakter, som samtidig er med til at forværre smerterne og sygdommen. 

Din mor får formentlig den hjælp, der er mulig i forhold til hendes sygdom og smerter, men man er ikke altid opmærksom på de psykiske følger som netop består af angst og ensomhed eller depressioner. Ikke desto mindre er det vigtigt at få hjælp for disse, for som du beskriver, er den psykiske belastning med til at gøre situationen tungere.

Det er svært at stå på sidelinjen, se problemet, men ikke kunne gøre så meget ved det, og det er så fint at du rækker ud.

Jeg vil anbefale, at din mor får kontakt med en psykolog, der er specialiseret i at mindske bekymringer og angst og kan give hende konkrete redskaber til at forbedre situation. 

Det kunne fx være en psykolog der er specialiseret i metakognitiv terapi og som meget konkret og håndgribeligt vil kunne hjælpe din mor til at leve med smerter og sygdom uden angst og frygt. 

Mange psykologer er efterhånden meget vant til online terapi. Min egen erfaring er, at det fungerer udmærket og er både en sikker og enkel måde at få hjælp på. Det eneste din mor behøver er at have en computer, telefon eller en ipad og en nogenlunde internetforbindelse.

Det kan være uoverskueligt at finde frem til den rette psykolog, men I er altid velkomne til at kontakte vores klinik, hvor vi enten kan finde en tid hos en af vores psykologer eller hjælpe med at skabe kontakten til den rette psykolog for din mor.

Gode hilsner
Erla