Spørgsmål anonymt:

“Jeg er 49, kronisk syg og får bl.a. biologisk medicin. Jeg tager meget kosttilskud, spiser forholdsvis sundt. Drikke ingen alkohol og ryger heller ikke. For to måneder siden startede jeg på 10gram Collagen dagligt.
Jeg har siden dette fået sådan nogle svedeture (indre varme) og jeg fryser normalt altid, kan det være collagen der gør at jeg er begyndt at få varmen, eller lyder det som overgangsalder?

Ps jeg har ingen livmoder, den er fjernet, grundet en knude, men bibeholdte mine æggestokke.

På forhånd tak, Skøn dag herfra “

Besvarelse fra Lykke Duvald,
Klinisk Diætist

Besvarelse:
Kære dig,

Tak for dit spørgsmål. Jeg kan ikke læse ud af dit spørgsmål hvilken kronisk sygdom du har, men det virker som om du er velbehandlet, lever sundt og i øvrigt passer på dig selv, og det er måske det allervigtigste i din situation.

Tilskud af kollagen har været særdeles omtalt det seneste års tid eller mere. Mange mener at opleve positiv effekt på både hud, hår og led, men dokumentationen er ikke så omfattende endnu. Til gengæld lader der ikke til at være risiko for bivirkninger ved indtag, og der er heller ikke som sådan nogle kontraindikationer for at gøre det, selv ikke for gravide, som jo ofte virker som en markør for det højeste forsigtighedsniveau.

Jeg tænker, at en effekt af pulveret må komme an på en individuel vurdering, altså om du oplever en gavnlig virkning. De symptomer du oplever lyder som helt typiske tegn på begyndende overgangsalder. Hvis du er i tvivl, kan du eventuelt pausere brugen af kollagen pulveret en periode for at se, om symptomerne forsvinder.

Venlige hilsner
Lykke Duvald