Spørgsmål fra Henning-Niels J:

“Hej! Hvad er en kostvejleder endeligt? Min kone syntes at jeg skal gå til en kostvejleder pga. jeg har en stofskiftesygdom, og jeg er i tvivl om det kan hjælpe mig. Jeg vil gerne tabe mig, og har store udfordringer med det – tager på af alt. Jeg holder mig omkring 2500 kalorier om dagen og kan ikke længere tåle ”rusmilder”, som kaffe, te med koffein, alkohol o.l. Jeg tager dagligt medicin i form af Euthyrox 100 mg. 

Har du et godt råd til mig?”  

Besvarelse fra Klinisk diætist
Lykke Duvald

Besvarelse:

Hej Henning-Niels,

Tak for dine spørgsmål. Der findes mange forskellige typer af kostvejledere med mange forskellige typer af uddannelse og baggrunde – det er nemlig ikke en beskyttet titel.

Hvis man derimod er klinisk diætist, så er man uddannet til at kunne vejlede i de mest hensigtsmæssige måder at spise på, hvis man fx har en sygdom, hvor den  måde man spiser på spiller en stor rolle for hvordan man lever bedst med sin sygdom. Som klinisk diætist har man en autorisation fra Sundhedsstyrelsen, der forpligter diætisten til at al vejledning og rådgivning foretages med udgangspunkt i forskning og gældende evidens.

Hvis du har en stofskiftelidelse, er det vigtigt, at du er medicinsk velbehandlet og  at dine stofskiftetal er så normaliserede som overhovedet muligt. I modsat fald kan det være vanskeligt at opnå vægttab, og under alle omstændigheder vil et vægttab typisk forløbe lidt langsommere end hvis du ikke havde en stofskiftelidelse, så det kræver en smule mere tålmodighed med processen.

En klinisk diætist vil kunne hjælpe dig med at sammensætte en kostplan der tilgodeser både din livskvalitet og din stofskiftelidelse, men umiddelbart tænker jeg, at du måske vil have gavn af en kostplan på cirka 2000 kcal pr. dag. Dette er dog et estimat, da dit behov afhænger af hvor meget du bevæger dig, din højde og din vægt.

Venlige hilsner
Lykke Duvald