”Hej Ulrich,

Er det farligt at få for højt blodtryk og medicin for det i længere tid?

Jeg er en mand i 50´erne og for 6 uger siden, var jeg ved læge med svimmelhed, kvalme og fik konstateret at mit blodtryk var 195/110. Jeg blev sat i medicinsk behandling med det samme og får at få mit blodtryk ned, er medicinforbruget kun gået op og op og op.

Jeg får nu 50mg losatan 2 gange dagligt –  75mg Acetysalicyre 1 gang dagligt –  5 mg anlodipin sandox ½, 1 gang dagligt.  

Det er meget medicin kan jeg fornemme på andre der har forhøjet blodtryk. Nu her efter små 6 uger, er mit blodtryk nede på 129/90. Er der noget jeg selv skal være opmærksom på i den forbindelse og hvad kan jeg selv gøre for at minimere medicinforbruget? Er der noget kost der kan gøre det, ingen stresse (tænker det giver sig selv) eller er motion vejen frem?

Jeg har stadig svimmelhed og jeg er måske også lidt overvægtig. Men ellers sund og rask.

Mvh Hans”   

Besvarelse fra Læge, Adj. professor, reumatologUlrick Fredberg 

Kære Hans

Forhøjet blodtryk er meget hyppigt. Ca. hver 5. dansker har forhøjet blodtryk. Den medicinske behandling er sædvanligvis effektiv. Så den kan du roligt tage. Hvis du synes, du får bivirkninger, skal du tale med din læge om det.

Du kan imidlertid selv gør noget for at reducere dit blodtryk:

1)     Stop med at ryge.

2)     Tab dig (hvis du er overvægtig) og reducer evt dit saltindtag – fx ved den såkaldte DASH-diæt.

3)     Reducer alkoholindtaget

4)     Motioner mere (gåture, græsslåning er også motion) mindst 30 min dagligt.

5)     Undgå stress.

Håber du finder hjælp i ovenstående.

Venlig hilsen
Ulrich