Spørgsmål fra Bodil, Ans:

“Kostråd og den klassiske pyramide er igen kommet med nye anbefalinger og retningslinjer for ernæring. Jeg har en kronisk sygdom og er derfor meget skeptisk om det også gælder mig. Jeg har mælkeallergi, glutenallergi og æg.

Derfor er jeg ekstra følsom over for mad, og får svært ved at følge Fødevarer styrelsens retninglinier for ernæring – hvad kan jeg gøre, så jeg spiser både sundere og mere klimavenligt?”  

Besvarelse fra Klinisk diætist
Lykke Duvald

Besvarelse:

Kære Bodil,

Tak for din mail. Jeg kan godt forstå, hvis det kan virke som lidt af en jungle at skulle forene de gældende kostråd med hensynet til dine allergier og ønsket om at spise mere klimavenligt. Når man har den type af udfordringer, så  bliver man nødt til at tilgodese de vigtigste hensyn som første prioritering, her dine allergier og din kroniske sygdom.

Når det er sagt, så kan du komme langt i forhold til at tage hensyn til begge dele ved at øge mængden af plantebaseret mad. Hvis du tager udgangspunkt i grøntsager som det primære omdrejningspunkt i dine måltider, så er det bestemt muligt at få dækket dine helt basale behov for ernæring og samtidig leve klima- og allergivenligt.

Spis gerne et bredt udvalg.

Fra bønner, linser, bælgfrugter, nødder og  fuldkorn får du plantebaserede, klimavenlige proteiner. Fra kartofler, ris, fuldkorn og frugt får du fx fine typer af stivelse/kulhydrater.

Spis også gerne lidt fedtstoffer fra gode kilder, fx nødder, avocado, olivenolie, rapsolie og fede fisk. Når du har mælkeallergi kan du komme til at mangle calcium din kost og kan med fordel tage et tilskud i tabletform.

Prøv om du så vidt muligt kan spise både protein og stivelse/kulhydrat i dine hovedmåltider, og tilføje også en smule fedt.

Venlige hilsner
Lykke Duvald