Spørgsmål fra Inge, Esbjerg:

“Jeg er sådan i tvivl om hvordan jeg skal vælge en kostvejleder og hvad er en klinisk kostvejleder kontra en alm. vejleder. Jeg vil gerne spise sundere og mere antiinflamatorisk kost, da jeg har hørt at det er godt for sådan en som jeg, der har en autoimmun sygdom. Men jeg er sådan i tvivl om, hvordan finde ud af hvad jeg skal kikke efter, får at få den helt rigtige vejledning.  
Kan I hjælpe mig?”  

Besvarelse fra Klinisk diætist
Lykke Duvald

Besvarelse:

Hej Inge,

Tak for dine spørgsmål. Der findes mange forskellige typer af kostvejledere med mange forskellige typer af uddannelse og baggrunde – det er nemlig ikke en beskyttet titel. Hvis man derimod er klinisk diætist, så er man uddannet til at kunne vejlede i de mest hensigtsmæssige måder at spise på, hvis man fx har en sygdom, hvor den  måde man spiser på spiller en stor rolle for hvordan man lever bedst med sin sygdom. Som klinisk diætist har man en autorisation fra Sundhedsstyrelsen, der forpligter diætisten til at al vejledning og rådgivning foretages med udgangspunkt i forskning og gældende evidens.

Der findes ikke meget forskning, der konkluderer, at antinflammatorisk kost har en gavnlig effekt, fx på autoimmune sygdomme. Ikke desto mindre er det min erfaring i praksis at mange oplever en væsentlig forbedring i smerter og andre symptomer, fx i forbindelse med led sygdomme.

Det er naturligvis vigtigt, at din mad bliver sammensat på en sådan måde, at alle dine næringsbehov dækkes og du ikke mangler vigtige næringsstoffer. En dygtig kostvejleder eller diætist vil kunne hjælpe dig med at sammensætte en kostplan på en måde, så du får de næringsstoffer du har behov for samtidig med at du følger principperne for antiinflammatorisk mad. Der findes også gode bøger om emnet, hvis du har mod på selv at gå i gang med det.

Læge Jerk W Langer har skrevet et par fine bøger om principperne for en livsstil med antiinflammatorisk mad som omdrejningspunkt. Du kan finde dem her og læse mere.

Venlige hilsner
Lykke Duvald