Spørgsmål fra Anne Marie:

“Hej Patient In Focus. Jeg er meget interesseret i meditation og overbevist om, at hvis bare min mand ville prøve det, så kunne det hjælpe hans tilstand.

Hvordan introducerer jeg det på en god måde, der ikke er skræmmende eller virker som ignorant “når du gør det så løser alle dine problemer sig” måde.

Og har du nogle forslag til gode meditationer, jeg kan starte med?”

Besvarelse fra Janne Frøstrup Knudsen 
Certificeret Stressmaster

Besvarelse:
Hej Anne Marie

Du har fuldstændig ret i, at prøve at presse andre til, hvad man selv synes er godt, det virker bare ikke, men derimod motivation for at gøre det og måske lidt ”kvindelist”, hvis man overhoved må skrive det.

Nu ved jeg ikke ret meget om jer, så hermed nogle forslag, der måske passer til hvem I er.

Du kunne f.eks. sætte noget meditationsmusik på, fordi du gerne selv vil lytte til det, men find først det der beroliger dig og gør dig glad, for det smitter. Så kan han måske vænne sig lidt til det, eller måske bliver han irriteret over det, og så er det ikke den rigtige vej.

Det kunne også være en Mindful gåtur sammen i frisk luft i ikke alt for hurtigt tempo.

Dette vil være specielt godt at ”ramme” ham her, hvis han er glad for naturen, at være ude og/eller at bevæge sig. Gå et stykke tid uden af snakke om dybe eller alvorlige emner, men blot være til stede i nuet hvor I går. Prøv efter et stykke tid at foreslå, at nu går i sammen uden at snakke i ca. 3-5 min og fokuserer på at se, uden at tænke over hvad og hvorfor, men bare se.

Derefter tager i 3-5 min med at lytte, også uden at tænke over hvad og hvorfor, men bare lyt. Det samme gentages med at lugte. Og til sidst at føle, f.eks. solens varme, vindens bevægelse på dit ansigt og tøj, eller at samle et blad eller lignende op og gå og mærke/nulre det. Alt dette åbner vores sanser for at være i nuet og dermed berolige krop og sind, en lidt anden måde end meditationen, men nogle gange en lidt mere jordnær måde. Snak sammen om hvordan det føles i hoved og krop efter disse øvelser.

Du kunne også prøve at bruge, skal vi ikke gøre noget sammen metoden. Eller vil du ikke give det en chance og gøre det for min skyld (for det virker jo selvfølgelig ikke på dig). Find den guidede meditation, som du godt kan lide, hvor du bliver rolig og glad.

Start med en kort åndedrætsmeditation, og det kunne f.eks. være fra PatiensInFocus.dk, hvor der ligger et par stykker, bl.a. har jeg selv indtalt en der ligger der.

Jeg håber noget at dette kan guide dig på rette vej sammen med din mand.

Mange kærlige hilsner

Janne