Spørgsmål fra Pigen med en kronisk sygdom:
Kære Ulrick,
Jeg har prøvet adskillige NSAID produkter gennem flere år, og fik også forebyggende mavesårs medicin….men måtte opgive hele møget! Jeg tåler ikke Ibuprofen!
Min mave går i stykker og jeg får utrolige store mavesmerter. Hvad tænker du – kan jeg “nøjes” med forsat at tage en høj milligram dosis af Panodil flere gange i døgnet – eller er det skadeligt for mig i længden? Og kan det anbefales at jeg tager depot medicin?”
Besvarelse fra Læge, Adj. professor, reumatologUlrick Fredberg 

Besvarelse:

NSAID, fx Ibuprofen er ofte et godt stof til at fjerne forskellige former for smerter. Desværre har alle NSAID bivirkninger i form af risiko for mavesår og øget risiko for blodpropper. Det er derfor ikke hensigtsmæssigt at tage NSAID som langtidsbehandling. Det smertstillende medicin med færrest bivirkninger er panodil. Hvis du holder dig inden for den maksimalt anbefalede dosis er bivirkninger selv ved langtidsbehandling yderst beskedne.
En fordel ved depottabletter frem for tabletter er, at virkningen bliver mere langvarig, og at bivirkninger i nogle tilfælde er mindre udtalte. Hvis dine smerter er ledsmerter som led i din kroniske (gigt)sygdom, vil det ofte være hensigtsmæssig at intensivere behandlingen for den kroniske sygdom og reducere smerter på denne måde. Hvis du ikke kan klare dig med panodil og ikke tåler NSAID, skal du tale med din læge om andre muligheder, men jo større smertestillende effekt, jo flere bivirkninger er der desværre. mvh Ulrich