Spørgsmål fra Inga:

“Hej Brevkasse,

Jeg er 25 år og kronisk syg. Jeg er pt i forhold, hvor jeg ikke kan finde ud af om jeg skal lægge min medicin og forsøge at blive gravid – eller om jeg skal satse på, at om et par bliver livet nemmere med sygdommen over tid.

Jeg får MTX og er grædefærdig, for det fylder meget i min hverdage og håber I kan hjælpe mig til en bedre forståelse for om det er nemt at være gravid uden medicin.”

Besvarelse fra Louise Lilli Romose Low
Patient

Besvarelse:
Kære Inga 
Jeg forstår dine bekymringer og tanker omkring graviditet som kronisk syg.
Nu ved jeg ikke om det er noget du har gjort da du skriver om du skal ligge din medicin eller ej, men jeg synes først og fremmest at du skal tage fat i den læge som medicinere dig.  Hvis det var mig ville jeg tage en god snak med denne person omkring din fremtid og dine planer. 
Høre lidt omkring hvad mulighederne er, måske er der en anden medicin du kan få imens i prøver at blive gravide, eller imens du er gravid. Få at høre omkring andre personer hvad de her gjort i samme lignende sitation. 
Jeg kan ikke fortælle om det er nemt eller ej at være gravid uden medicin. Men min egen personlige oplevelse har været god.
Jeg har rygsøjlegigt og min graviditet var meget planlagt (2018/2019).  Jeg ved at den gang måtte jeg ikke få den medicin jeg plejede så der var et alternativ og det virkede okay 🙂 
Lige nu venter jeg mit andet barn og udviklingen/forskningen siger nu at den medicin jeg er på nu som også den gang, må jeg gerne få.  Så der sker også andre ting inde for forskningen som kan vise sig at være positivt !
Hvad med familie og venner, er der nogen du kan snakke med dette om og også den, i det forhold du er i? Det er vigtigt at kunne snakke om og diskutere. Måske forstår din partner situationen og ønsker sig et barn lige så meget som dig.
Er det jeres største drøm? 
Man kan nå langt hvis man kender sine og hinandens begrænsninger. I kan støtte hinanden undervejs i dette forløb. Fortæl hvad du har brug for at fortælle og hvad du har brug for hjælp til, også i fremtiden.
Jeg håber at du kan bruge mine svar til noget eller i hvert fald til at reflektere over.  Håber det bedste for dig/jer.
M.V.H. Louise