Spørgsmål fra Tanja:

“Kære brevkasse. Jeg har brug for hjælp. Jeg lever med konstant frygt for døden.

Jeg er diagnosticeret med en sjælden sygdom, og selvom jeg generelt har det fint, så er jeg overbevist om, at jeg skal dø før min tid pga. denne sygdom. Jeg har svært ved at tænke på andet, og jeg kan mærke, det er begyndt at styre mit liv.

Hvad gør jeg?”

Besvarelse fra Erla Heinesen Højsted
Autoriseret psykolog Cand. Psych

Besvarelse:

Kære Tanja,

Bekymringer er naturlige og siden du har en sjælden sygdom, kan det give særlig anledning til tanker om alvorlig sygdom og død. Disse tanker har dog ikke noget med din aktuelle situation at gøre. Tankerne bliver ikke mere sande, blot fordi du tænker dem. Tanker er nemlig blot tanker og har ingen sandhedsværdi i sig selv.

Det du kan gøre for at mindske din frygt er at identificere hvor og hvornår det starter. Det er nemlig sådan, at frygten som regel starter med en igangsættende tanke. Den tanke kan komme ud af det blå og den kan også komme i forbindelse med en hændelse eller i forbindelse med, at du mærker noget fra din krop. En sådan tanke starter typisk med “hvad nu hvis….?”

Når tanken dukker op starter den en lavine af yderligere tanker og frygten og ubehaget stiger. Måske gør du forskellige ting for at stoppe det som fx at aflede eller undgå forskellige ting eller søge forsikringer hos venner eller professionelle. Men det har en stakket frist for tankerne forstætter snart igen. Dette bliver en ond cirkel.

Det er vigtigt for dig at opdage, at denne proces ikke er helt så ukontrollerbarbar som du lige nu tror. Dine tanker har i en periode fået lov til at køre afsted med dig, men den udviking kan du vende.

Det du kan gøre er at øve dig i at genkende dine igangsættende tanker og betragte dem som telefoner, der ringer istedet for at tage dem for gode varer, som du bør bekymre dig om. Se dem fx som en telefonsælger, der sælger en vare, som du ikke ønsker at købe.

Det bedste du kan gøre ved et sådant opkald er, at ikke tage det.

Når en telefon ringer så larmer den. Men den larmer kun et øjeblik. Så stopper den igen. Du vælger ikke om den ringer, men du vælger om du tager den. Sådan er det også med tankerne. De dukker op uanmeldt, men du kan vælge om du tænker videre på dem eller du ikke gør.

Når disse starter tanker dukker op hos dig, så lade dem få fred. Tal ikke med dem. Bekymr dig ikke om dem. Udskyd evt. de videre tanker til senere på dagen. Det gør det nemmere for dig at slippe dem her og nu. Senere kan du så, hvis du vil, tænke på det. Sæt fx 15 minutter af til det ved behov, og lad dem få fred i den resterende tid.

Gode hilsner
Erla