Spørgsmål fra Inge-Lise H:

“Hej Lykke,
Jeg har ondt i min mave næsten dagligt. Er der noget kost, der kan ændre det og forbedre mine mave og afføringssmerter?”  

Besvarelse fra Klinisk diætist
Lykke Duvald

Besvarelse:

Kære Inge-Lise H,

Der er nærmest ikke noget der påvirker ens velbefindende så meget, som at have mavesmerter på daglig basis. Helt grundlæggende er det vigtigt at du får væske og fibre nok hver eneste dag. Disse to ting har stor betydning for vores fordøjelse og balancen i maven. Hvis disse ting er på plads, hvis din læge har undersøgt dig uden at finde en årsag til smerterne, og du fortsat har ondt, så kan der eventuelt være tale om, at du har en irriteret tyktarm. Det er ikke en farlig lidelse, omend det kan være nok så generende.

Du kan eventuelt prøve at føre en kostdagbog over al den mad du spiser sammenholdt med hvornår du har symptomer. På denne måde vil det nogle gange give et overblik over, hvilken type mad der giver symptomer og hvornår. I dag ved man, at mennesker der har irriteret tyktarm ofte reagerer negativt på forskellige typer af kullhydrater.

Der findes en diæt der er specielt udviklet til mennesker med irriteret tyktarm. Den hedder Low Fodmap diæten og ved hjælp af udelukkelse af visse fødevarer igennem en periode kan den hjælpe med at identificere, om der er noget i den mad du spiser, der giver dig de omtalte symptomer.

Du kan få hjælp hos en klinisk diætist til afprøve om denne metode kan hjælpe dig.  Som nævnt er det vigtigt, at du først og fremmest opsøger din læge med henblik på at udelukke sygdom.

Venlige hilsner
Lykke Duvald